Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Επέτειος της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Χιλιάδες Αρμένιοι τίμησαν την 93η επέτειο των σφαγών που διαπράχθηκαν από την Οθωμανική Αυτοκρατορία και δεν αναγνωρίζονται ως γενοκτονία από την Τουρκία.
Χιλιάδες Αρμένιοι, μεταξύ των οποίων πολλά μέλη της διασποράς, προσήλθαν στο μνημείο των θυμάτων που έχει υψωθεί στο κέντρο του Ερεβάν.


«Η άρνηση (της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη γενοκτονία) δεν έχει μέλλον, ιδιαίτερα σήμερα που πολλές χώρες στον κόσμο έχουν προσθέσει τη φωνή τους σε αυτή της ελευθερίας», δήλωσε ο νέος πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν.
«Η Αρμενία πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για να αποκαταστήσει την ιστορική δικαιοσύνη», πρόσθεσε λέγοντας πως «θα διπλασιαστεί η εκστρατεία για τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας».
Το Ερεβάν και η Άγκυρα δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις λόγω της διένεξης αυτής. Το εν λόγω ζήτημα περιπλέκει επίσης τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στη Θεσσαλονίκη

Με επιμνημόσυνη δέηση, που εψάλη στον Ορθόδοξο Ιερό Αρμενικό Ναό της Παναγίας, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη κ.κ. Κεγάρτ Κιοσμπεκιάν ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις μνήμης, που διοργανώνονται κάθε χρόνο υπό την αιγίδα της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, για τα 93 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων. Στην ομιλία του, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη δολοφονία του Αρμένιου δημοσιογράφου Χραντ Ντινκ, στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο του 2007 και χαιρέτισε τη δράση της αρμενικής κοινότητας Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι με τους αγώνες της αντιστέκεται «στην αλλοίωση της ιστορικής αλήθειας».

Πηγή

_______________
kerberos says...