Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;

ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΕΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ;
(Σχετικά με τις «δηλώσεις μετανοίας»)

του Ανέστη Ι. Παπαδόπουλου, γενικού χειρουργού, επιμελητή Α΄ΕΣΥ του Γ.Ν. –Κ.Υ. Κρεστένων

Είναι γνωστό ότι τα Δημόσια Νοσοκομεία όλης της χώρας βρίσκονται σε αναβρασμό. Αφορμή οι απλήρωτες εφημερίες του ιατρικού προσωπικού από τον Δεκέμβριο του 2007 μέχρι σήμερα.


Είναι σημαντικό, να γνωρίζει ο αναγνώστης, ότι οι εφημερίες αντιπροσωπεύουν το ΜΙΣΟ του εισοδήματος των γιατρών που δεν ζουν με μαύρα χρήματα (φακελάκια, μίζες κλπ)


Εδώ και πολλά χρόνια (από το 1989) η Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Υγιεινή και την ασφάλεια της Εργασίας θέσπισε κάποιους κανονισμούς. Οι κανονισμοί αυτοί στον τομέα των γιατρών μεταφράζονται (κυρίως) σε μέγιστο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας για τους ειδικευμένους γιατρούς 48 ωρών και για τους ειδικευόμενους γιατρούς 58 ωρών.


Η εργασία πέραν των ορίων αυτών θεωρείται ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ τόσο για την υγεία των γιατρών, όσο φυσικά και των ασθενών.


Η Ελληνική Πολιτεία καθυστέρησε και καθυστερεί να ενσωματώσει αυτό το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στην Ελληνική Νομοθεσία. Αλλά και αφού ενσωμάτωσε μέρος αυτού του δικαίου δεν το εφάρμοσε.


Φυσικά, η εφαρμογή του Ευρωπαϊκού δικαίου στις συνθήκες των Ελληνικών Νοσοκομείων, απαιτεί αθρόες προσλήψεις γιατρών, ιδιαίτερα στα Νοσοκομεία της επαρχίας, που η καθημερινή τους λειτουργία χρειάζεται να εργάζεται το Ιατρικό Προσωπικό όχι πολλαπλάσιο αλλά υπερπολλαπλάσιο χρόνο. Διαφορετικά τα Νοσοκομεία θα κατέρρεαν.


Το πρόβλημα ήρθε στην επιφάνεια το 2006 όταν οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου διαπίστωσαν ότι οι ώρες εργασίας των γιατρών ήταν πολλαπλάσιες των νομίμων και δεν θεώρησαν νόμιμα τα εντάλματα πληρωμής των εφημεριών των γιατρών.


Αυτό, ανάγκασε το Υπουργείο Υγείας να καταθέσει στην Βουλή τροπολογία που ανέστελλε την εφαρμογή του νόμου για 6 μήνες έως ένα χρόνο. Το αρμόδιο τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάσισε ότι υπήρχε «συγγνωστή πλάνη» (πλάνη για το κοινό καλό) και οι γιατροί πληρώθηκαν.


Το ίδιο έγινε και το 21007. Ξανά τα εντάλματα πληρωμής θεωρήθηκαν μη σύννομα, ξανά η ίδια τροπολογία (αναστολή της εφαρμογής του δικαίου για 6 μήνες έως ένα χρόνο). Μάλιστα τόση ήταν η φροντίδα του Υπουργείου που η τροπολογία κατατέθηκε τον Φεβρουάριο του 2007 (αντί για τον Δεκέμβριο του 2006).


Τα ίδια συμβαίνουν και φέτος. Η περίφημη τροπολογία δημοσιεύθηκε τον… Απρίλιο του 2008!


Λόγω των κινητοποιήσεων των γιατρών στα Νοσοκομεία όλης της χώρας, προωθείται μία ‘δήλωση μετανοίας» την οποία καλούνται να υπογράψουν οι γιατροί του ΕΣΥ προκειμένου να πληρωθούν τις δεδουλευμένες εφημερίες Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου 2008 (και βλέπουμε).


Τι λέει αυτή η περίφημη δήλωση; Ότι ο γιατρός ρητά και ανεπιφύλακτα (και αναδρομικά, θα πρόσθετα εγώ), συναινεί στην μη εφαρμογή της σχετικής Νομοθεσίας!!!


Δηλαδή, αν ο γιατρός αρρωστήσει (π.χ. πάθει έμφραγμα) λόγω της υπερεργασίας δεν έχει καμία απαίτηση από την Ελληνική Πολιτεία. Αν λόγω της υπερεργασίας υποπέσει σε ιατρικό λάθος και προκαλέσει ζημία σε ασθενή, αναλαμβάνει προσωπικά κάθε υλική και ηθική ευθύνη.


Κανένας λογικός γιατρός δεν θα υπέγραφε μία τέτοια δήλωση. Το Υπουργείο το γνωρίζει καλά αυτό.


Πρέπει λοιπόν να συνθλίψει την αξιοπρέπεια του γιατρού που πρέπει να αντιμετωπίσει τα ενοίκιά του, τα φροντιστήρια των παιδιών του κλπ, κλπ.


Αυτή είναι λοιπόν η νοοτροπία που θέλει να δημιουργήσει το Υπουργείο στους γιατρούς. Να τους μετατρέψει από «λειτουργούς» σε σκουλήκια. Και βέβαια δεν χρειάζεται μεγάλη ευφυΐα για να καταλάβει κανείς ότι τα αναξιοπρεπή σκουλήκια τρέφονται ευχαρίστως με μαύρο χρήμα.


Η υπόθεση των γιατρών του ΕΣΥ δεν είναι υπόθεση μόνον των γιατρών, αλλά όλης της κοινωνίας, για τον λόγο αυτό ο καθένας που εναποθέτει την υγεία του στο ΕΣΥ πρέπει να σταθεί δίπλα τους.

______________

kerberos says... [from internet cafe]